Columns
liesbethverkadeMotivatie

Ken je dat, van die dagen dat je jezelf niet kan motiveren om uit bed te komen, thee of koffie te zetten, op weg te gaan naar je werk? En eenmaal op je werk aangekomen kost het al moeite om je computer aan te zetten, laat staan om aan de slag te gaan. Motivatie dramatisch…

Hoe dan ook is het onvermijdelijk dat er elk half uur een cliëntje voor behandeling komt. Hij of zij verwacht net als elke week jouw volledig aandacht en je enthousiasme. Maar wat als het zo’n dag is? Dan is het moeilijk om jezelf bij elkaar te rapen en jezelf te motiveren om te starten. En de kinderen lijken dat altijd te voelen. De een na de ander begint spontaan te huilen, wil niet meewerken, heeft een ‘nee’-dag, kan zich geen moment concentreren, moet natuurlijk plassen, wil een slokje water, vindt alles interessant behalve jou en jouw spelletje of oefening. En wat je ook uit je trukendoos haalt, niets lijkt te helpen. Slopend! Motivatie gezakt naar onder het nulpunt…

Op zo’n dag vraag ik me wel eens af waarom ik nou precies logopedist wilde worden, waarom ik niet voor een baan gekozen heb waarbij je de hele dag achter de computer kan zitten. Een computer reageert niet (of nauwelijks) op een baaldag. Alhoewel die van mij op dat soort dagen vaak opeens kuren begint te vertonen en ‘spontaan’ zichzelf afsluit. Waarom ik geen beroep heb gekozen met veel actie, spanningen en sensatie. Arts op de eerste hulp net als in ER of Grey’s Anatomy, dat lijkt me op zulke dagen wel wat.  Waarom ik geen beroep heb gekozen waarbij je eens even heerlijk stoom af kan blazen.. Profbokser of zo. Gelukkig heb ik deze dagen niet vaak.

Het mooie van met kinderen werken is dat er halverwege de dag altijd wel zo’n kleine hummel binnen komt, zich op je schoot nestelt en zegt: “Liesbeth, ik vind jou lief. Zullen we een spelletje doen?”
Niets kan het zonnetje zo snel weer door laten breken als de vertederende openheid van een kind. Motivatie weer helemaal terug en de rest van de dag weer enthousiast aan de slag.
Tja.. blijk ik toch de mooiste baan van de wereld te hebben.


En ja, eerlijk is eerlijk, vandaag was inderdaad zo’n dag…

Liesbeth Verkade

Locatie

  • Biesland 17
  • 1948 RJ Beverwijk
  • 0251 - 207090